近年来,安徽统招专升本英语考试的题型和分值都相对比较稳定。其中阅读理解的分值占比最高,精通阅读理解技巧不仅能够有效提高该部分的成绩,同时对完形填空等其他题型也有显著的促进作用,今天新东方在线李老师整理了2024年安徽专升本英语阅读理解真题,25年的考生可提前练练手,争取能考出高分。
阅读理解(一)
Catching fish from oceans, lakes and streams is not only the most popular but probably the oldest pastime pursued by human beings. Thousands of years ago, people caught fish in nets and traps. They also fashioned hooks from bones and stones. Taking fish with nets for food is called commercial fishing. Fishing with a hook and line for fun is called sport fishing.
Perhaps the greatest appeal in fishing for fun is the opportunities it offers to get outdoors to enjoy the company of friends and to use new and various skills to catch the fish.
In fishing, a set of ethic exists based on consideration for others. One job is to take no more fish than one needs. Some of the best fishers catch fish for the spirit of it and then release them unharmed for some else to catch. The sport methods a person used in catching fish and the consideration shown for others while fishing are the marks distinguishing a true fisher.
26. Catching fish with nets for food is called_______.A. sport fishing B. a pastime C. commercial fishing D. netting
答案
答案:C
解析:文章第一段第三行Taking fish with nets for food is called commercial fishing这里清楚地写明,捕鱼用以食用的行为被叫做"商业捕鱼"。
27.What is the most attractive about fishing for fun?A. A chance to get traps.B. A chance to get outdoors.C. An opportunity to explore oceans.D. An opportunity to fashion hooks.
答案
答案:B
解析:文章第二段集"Perhaps the greatest appeal in fishing for fun is the opportunity it offers to get outdoors”写道,也许钓鱼最吸引人的地方在于它给人们提供了出门的机会。
·
28.A true fish is partly distinguished by_______.
A. catching as many fish as possible
B. going fishing alone
C.using sporting methods in catching fish
D. buying fishing equipment
答案
答案:C
解析:文章第三段的最后一句"The sport methods a person uses in catching fish and the consideration shown for others while fishing are the marks distinguishing a true fisher"提到了一个人在钓鱼时所使用的钓鱼方法和对其他钓鱼者的体贴考虑是用来分辨一个人是否为真正的钓鱼者的方法。
29. The major aim of sport fisher is to_______.A. move from place to placeB. making moneyC. catch fish for food D. fish for fun
答案
答案:D
解析:文章第一段的最后一句"Fishing with a hook,and line for fun is called sport fishing"写道用鱼钩和鱼线进行娱乐性质的钓鱼叫做垂钓。
30. What does the author tell us about fishing?A. It is costly. B. Anyone can enjoy it.C. women hate it. D. It is a new way of relaxing.
答案
答案:D
解析:根据文章第二段:Perhaps the greatest appeal in fishing for fun is the opportunities it offers to get outdoors,to enjoy the company of friends and to use new and various skills to catch the fish.也许钓鱼的乐趣的最大吸引力是它提供的户外的机会,享受朋友的陪伴,并使用新的和各种技能的捕鱼。可知钓鱼是一种新型的放松方式。
阅读理解(二)
New media technologies like social media platforms present traditional Chinese culture to young people in unprecedented ways. leading to increased interest and a deeper understanding of this subject. Of course, the younger generation’s love of traditional culture does not happen randomly, but is a natural result of their hope to live a cultural life. Young people are also attracted by the intrinsic and unique charm of countless traditional cultural treasures waiting to be discovered.Social media platforms have became vital for museums to promote themselves. Douyin’s 2023 Museum Date Report states that the total number of views of museum-related videos on the platform last year reached about 51. 3 billion, 66 times the annual number of museum visitors nationwide, which in turn brings life to traditional Chinese culture again.Previously, young people paid little attention to traditional Chinese culture, but now it’s different. There are many media reports that inheritors of traditional cultural treasures now talk widely about their work on different media platforms, which has indirectly encouraged more young people to learn about and carry on the treasures.
31. What does the word “subject”. in the third line of the passage refer to?A. New media technologies B. Unprecedented waysC. Traditional Chinese culture D. Young people
答案
答案:C 解析:文章第一段第一句就提到了,像社交媒体平台这种新媒体技术以前所未有的方式向年轻人呈现了中国文化,使他们对这个主题有了更浓厚的兴趣和更深刻的理解。那么在这里,“这个主题”很明显指的是中国文化。
32. The underlined word “charm” in the first paragraph probably means_______.A. attractionB. confidence C. love D. treasure
答案
答案:A
解析:charm原本的意思为魅力。文章中说年轻人会被数不清的中国文化珍宝内在且独特的魅力所吸引。那么选项中和魅力意思最为接近的就是attraction为吸引力。
33.The young generation love traditional culture because they wish to___.A. use new media technologiesB. live a cultural lifeC. treasure traditional cultureD. understand traditional culture
答案
答案:B解析:事实细节题。根据定位句可知,年轻一代对传统文化的热爱并不是偶然发生的,而是他们希望过有文化内涵的生活的自然结果。由此可知,年轻一代热爱传统文化是因为他们希望过有文化内涵的生活。故选B。34. What can we learn from Paragraph 2?A. The development of Douyin.B. The importance of museum-related videos.C. The influence of social media platforms on museums.D. The popularity of traditional Chinese culture.
答案
答案:C
解析:推理判断题。定位第二段,根据定位段可知,社交媒体平台对博物馆宣传自己至关重要。抖音《2023博物馆数据报告》指出,去年该平台上博物馆相关视频的总观看量约为513亿次,是全国博物馆年参观人数的66倍,这反过来又给中国传统文化带来了生机。由此可推知,社交媒体平台对博物馆产生了重大影响。故选C。
35. The media platforms help inheritors of traditional cultural treasures___. A. promote themselves B. view different videos C. talk about their work D. learn about the treasures
答案
答案:C
解析:事实细节题。根据定位句可知,有许多媒体报道,传统文化瑰宝的传承人现在在不同的媒体平台上广泛谈论他们的工作。故选 C。
阅读理解(三)
Stonehenge(巨石阵) is an ancient monument of huge stones standing on the great Salisbury Plains(索尔兹伯里平原) in England. It was constructed before 2000 BC, but exactly why it was built is still unknown. Local residents said it was once built as a healing center, a place where people went to try to get better. However, some scientists believed that Stonehenge was just buil for religious purposes.
As the most enjoyable historic remains on Earth, Stonehenge has grabbed people’s attention for centuries. The mystery of these blue stones is that they are only found in the Brescelly Mountains in south Wales, nearly 150 miles away. It was a huge job to transport these stones from Wales, because originally there were about 80 of them weighing up to four tons each. The stones were brought by boat from the mountains and pulled from the coast by sledge to the site. It needed at least 150 people, simply to move one of these stones. However, building Stonehenge was much more complex. It was not just simply one stone piled on top of another; they were joined together.
After nearly 5,000 years Stonehenge is still standing. Though many of the stones have fallen, Stonehenge still attracts nearly five thousand tourists every day. We now know how it was built. However, the question “why”is a bit more problematic. Nature may know all the answers well but science has yet to prove its theories. It seems that Stonehenge isn't ready to disclose all its secrets to human beings just yet.
36. What is the passage mainly about?A. The purpose of Stonehenge.B. The origin of Stonehenge.C. The appearance of blue stones. D. The weight of blue stones.
答案
答案: B
解析:主旨大意题。通读全文可知,文章第一段介绍了巨石阵的地理位置、建造时间、建造目的等;第二段阐述了巨石阵的建筑材料来源、重量、运输方式等;第三段介绍了巨石阵的现状,并指出目前关于巨石阵尚有未解之谜。由此可推知,本文主要是围绕“巨石阵的起源”展开说明的。故选B。
37. What does the author talk about in the second paragraph?
A. The power of blue stones.
B. The power of Stonehenge.
C. The reason for transporting blue stones.
D. The way of fetching water.
答案
37.答案:C
解析:主旨大意题。根据定位段可知,这些蓝色石头的神秘之处在于,人们只在近150英里外的南威尔士的普雷西山脉发现了它们,从威尔士运输这些石头是一项艰巨的工作,因为最初大约有80块石头,每块重达4吨。由此可推知,这些蓝色石头产于近150英里外的南威尔士的普雷西山脉,数量多且重,因此要运输。所以选C。
38. It is a local belief that Stonehenge was possibly built _
A. without a motive
B. as a holy place
C. with the use of whee
D.for health
答案
答案:D
解析:当地人认为,巨石阵可能是为了健康而建造的。所以选D。
39.Where was Stonehenge built?
A.In wales
B.In Brescelly mountains
C.250Vmiles from ancient England
D.on Salisbury Piains
答案
39.答案 :D
解析:事实细节题。根据定位句可知,巨石阵是位于英国索尔兹伯里大平原上的一个巨石古迹。由此可知,巨石阵建于索尔兹伯里平原上。故选D。
40.How the blue stones of Stonehenge were transported____
A. is not known
B. was explained
C.was recorded
D. is not hard to find
答案
40.答案:B
解析:事实细节题。用雪橇从海岸拖到建筑工地,移动一块石头150人。所以文中解释了巨石阵的蓝色石头是如何运输的。所以选B。
阅读理解(四)
Using too much water or throwing rubbish into our rivers are clear ways that humans can put out water supply in danger but we also affect
our water supply in less obvious ways.You may wonder how paving(铺砌)a road can lead to less usable fresh water.A major Part of the water we use every day is groundwater.Groundwater does not come from lakes or rivers,it come from underground.The more roads and parking lots we pave the less water can flow into the ground to become groundwater.Human activity is not responsible for all water shortages(短缺).Driver climates are of course more likely to have droughts(干旱)than areas with more rainfall but in any case good management can help to make sure there is enough water to meet our basic needs.
Thinking about the way we use water every day can make a big difference too in the United States.A family of four can use 1.5 tons of water a day!This shows how much we depend on water to live but there's a lot we can do to lower the number.You can take steps to save water in your home.To start with use the same glass for your drinking water all day.Wash it only once a day.Run your dishwasher(洗碗机)only when it is full.Help your parents fix any leaks in your home.You can even help to keep our water supply clean by recycling batteries instead of throwing them away.
41.What is the first paragraph mainly about?
A.Why throwing rubbish can put our water supply in danger
B.How we affect our water supply
C.How building roads leads to water shortage
D.Why water comes from underground
答案
答案:C
解析:根据文章第一段一二句话可知:You may wonder how paving(铺砌)a road can lead to less usable fresh water(你可能想知道铺路会导致淡水的减少)第一段主要内容是论述修建道路是如何导致水资源短缺的。
42.Which of the following can help tackle water shortage according to the second paragraph?
A.Changing our water needs
B.Preventing droughts
C.More rainfall
D.Good management
答案
答案:D
解析:根据文章第二段第一句话可知:Thinking about the way we use water every day can make a big difference too(思考我们每天用水的方式也会有很大的不同)。解决水资源短缺的一个措施就是合理的使用水资源,与D选项:好的管理方式最贴切。
43.The underlined word “dripping" in the last paragraph probably means____
A.supplying clean water
B.producing small drops of water
C.containing large amounts of water
D.moving on the surface of water
答案
答案:B
此处定位内容有缺失,尚未找到原文。
44.What is the topic of the last paragraph?
A.How to conserve water at home
B.How to repair leaking taps
C.How to wash drinking glasses
D.How to keep our water supply clean
答案
答案:A
解析:根据最后一段第一句:You can take steps to save water in your home.你可以采取措施节约你家里的水,后面又讲了节约步骤。此处的save和conserve是同义词,所以选A。
45.What does the author advise us to do to help keep our water supply clean?
A.run dishwashers
B.supply drinking water
C.recycle batteries
D.measure the amount of the wasted water
答案
答案:C
解析:根据文章最后一段最后一句话You can even help to keep our water supply clean by recycling batteries instead of throwing them away.你可以通过循环使用电池而不是扔掉他们来保持我们的供水清洁。
本文关键字:
今日特价
课时 : 2 ¥19.9
课时 : 2 ¥19.9
课时 : 3 ¥1
课时 : 2 ¥9.9
课时 : 2 ¥9.9
课时 : 2 ¥19.9
课时 : 2 ¥19.9
课时 : 19 ¥49
课时 : 2 ¥29
课时 : 5 ¥89
课时 : 20 ¥89
课时 : 6 ¥79
免费试听
时长 : 17:20 主讲 : 郭宁
时长 : 17:20 主讲 : 郭宁
时长 : 26:58 主讲 : 乔迪
时长 : 3:54 主讲 : 金格妃
时长 : 41:28 主讲 : 李延隆
时长 : 36:53 主讲 : 李延隆
时长 : 17:47 主讲 : 魏大伟
时长 : 28:19 主讲 : 郎玉萍
时长 : 9:48 主讲 : 郭宁
推荐阅读
2025年河北专升本英语在紧张的备考中,小编为大家整理了河北专升本英语历年真题的知识点(暂无答案,可在网上自行查询),备考的同学可以
来源 : 网络 2025-03-10 08:27:00 关键字 :
2024-2023四川统招专升本计算机单选真题整理如下,在2024年四川省专升本考试中,《计算机基础》考试内容较为简单,主要考察的知识模块
来源 : 网络 2025-03-10 08:27:00 关键字 :
1 The number of the employees in our company is____ that in theirs A twice as large as B twice as many
来源 : 网络 2025-03-07 08:30:00 关键字 :
1 His proposal that the direction ofthe companys development ( ) soundsreasonable A must change B be changed
来源 : 网络 2025-03-07 08:30:00 关键字 :
一、选词填空,二选一(2*10=20分) 1、I have confidence (in to) my future 2、(what how) beautiful the East lake
来源 : 网络 2025-03-07 08:30:00 关键字 :
一、选词填空,二选一(2*10=20分) 1、I have confidence (in to) my future 2、(what how) beautiful the East lake
来源 : 网络 2025-03-06 08:30:00 关键字 :
安徽统招专升本真题试卷还可以通过以下途径寻找,对于25年准备参加安徽专升本考试的考生来说,考生一定要好好备考,争取能考出高分。
来源 : 网络 2025-03-06 08:30:00 关键字 :
2025年安徽专升本考试时间还不确定,为了帮助考生能取得高分,下面新东方在线李老师给考生整理了2024年安徽省专升本考试高等数学真题及答案
来源 : 网络 2025-03-06 08:30:00 关键字 :
单项选择题 1 经脉“子午流注”体现的思维方式是( ) A 天人同气 B 天人同律 C 天人同构 D 变异思维 2 提出“
来源 : 网络 2025-03-11 08:27:00 关键字 :
Part I Reading Comprehension (40 points) Directions: There are 4 passages in this part Each passage is fo
来源 : 网络 2025-03-11 08:27:00 关键字 :